fbpx

In 6 stappen een mooie toef maken

Een toef, ook wel een guirlande of festoen genoemd, is een slinger van natuurlijke materialen. Zelf een toef maken is ontzettend leuk. Hoewel het misschien moeilijk lijkt, zul je zien dat dit reuze meevalt als je de smaak eenmaal te pakken hebt. Om je te helpen hebben we voor jou deze DIY workshop in elkaar gezet. Tijdens deze workshop leggen we stap voor stap uit hoe jij je eigen prachtige toef kunt maken. De materialen kun je zelf halen of in onze webshop kopen als DIY pakket.

Benodigdheden guirlande maken

Benodigdheden*

  • Een stuk dik touw van ongeveer 1 meter lang
  • Dun jute touw
  • Wikkeldraad
  • Mesje
  • Tangetje
  • Snoeischaar
  • Verschillende groensoorten, zoals dennentakken (Pinus), blauwspar (Nobilis), steeneik (Quercus), eucalyptus, berkentakjes etc.

Optioneel

  • Gips (Gypsophila)
  • Dennenappels
  • Stuk stof, lint of platmos

*Voor onze kersttoef hebben we een lengte aangehouden van +/- 60 cm (touw niet meegerekend). Aan groensoorten hebben we 2 bossen steeneik, 2 bossen eucalyptus populus, 2 bossen Euphorbia spinosa en een half pak Nobilis gebruikt

Stap 1: groen in kleine takjes verdelen

Stap 1

Pak je groen (en eventueel gips) en breek de takken in kleinere stukjes van ongeveer 15 a 20 centimeter lang. Als je ze niet kunt breken met de hand kun je een mesje of snoeischaar gebruiken. Probeer om takjes te maken met veel blad. Zo kun je lekker snel je toef maken. Verwijder eventuele bladeren of naalden van de stelen, zodat je aan de onderkant ongeveer 8-10 centimeter aan kale stelen overhoudt. Sorteer de groensoorten in hoopjes. Hierdoor kun je makkelijker afwisselen tijdens het maken van de guirlande.

Stap 2

Nu is het tijd om je toef te maken! Pak het dikke touw erbij en bedek het uiteinde met een aantal takjes groen. Hierbij leg je de stelen op het touw en wijst het blad naar het uiteinde. Zorg ervoor dat het uiteinde van het touw goed bedekt is. Je kunt hiervoor eventueel een grote op draad gezette dennenappel gebruiken. Pak je wikkeldraad erbij en wikkel het ijzerdraad een paar keer om de stelen en het touw heen. Trek strak aan zodat het goed vast zit.

Stap 2: groen toevoegen

Stap 3

Blijf groen toevoegen. Leg de takjes groen dakpansgewijs over elkaar heen en probeer de verschillende groensoorten een beetje af te wisselen. Het werkt het makkelijkste om eerst een rondje van 1 groensoort te doen voordat je met de volgende verdergaat. Heb je een paar rondjes groen toegevoegd? Bind dan de stelen weer vast door het ijzerdraad een aantal keer om de stelen te wikkelen. Ga zo verder totdat je de gewenste lengte hebt bereikt of je groen op is.

Stap 4

Heeft je guirlande een mooie lengte bereikt of is je groen op? Wikkel dan met ijzerdraad de stelen mooi af. Knip eventuele uitstekende stelen korter.

Stap 5: touw als lust vastzetten

Step 5

Neem het uiteinde van het touw en buig hem dubbel, zodat er een lus ontstaat. Wikkel het touw vast met je wikkeldraad. Knip het ijzerdraad af met een tangetje en buig het uiteinde in de guirlande. Zo voorkom je dat jij of iemand anders zich bezeert aan het scherpe uiteinde.

Stap 5

Pak je jute touw erbij. Wind het touw net zo lang om het uiteinde heen totdat je niets meer van de stelen of het wikkeldraad kunt zien. Je kunt hiervoor eventueel ook een stuk stof of platmos gebruiken. Gebruik het jute touw in dat geval om het stuk stof/lint/platmos op zijn plaats te houden. Bind het touw vast door middel van een knoop en knip de uiteinden af.

DIY workshop guirlande maken

Et Voila!

Gefeliciteerd! Je hebt je eigen toef gemaakt! Door de lus wordt het mogelijk om hem ergens aan op te hangen, zoals een een deur of een kast. Maar je zou hem bijvoorbeeld ook op een vaas kunnen leggen. Uiteraard zijn we heel benieuwd naar het resultaat van jouw kersttoef. We zouden het dan ook super tof vinden als je jouw kunstwerk op Facebook en/of Instagram zou posten en ons daarbij zou taggen. Wie weet reposten we hem wel!

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over onze DIY workshop toef maken? Laat dan een reactie achter. Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. 

Workshop guirlande maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *