fbpx

Duurzame bloemen worden steeds belangrijker. En dat is maar goed ook, want de sierteeltsector brengt helaas een hoop milieuvervuiling met zich mee. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties bezig met het vergroenen van de sector. Telers kunnen lid worden van deze organisaties en zich laten certificeren op duurzaamheid. Hiervoor moeten zij aan strenge eisen voldoen. Als kan worden aangetoond dat zij zich aan de regels houden, dan mogen ze het vignet voeren van de organisatie waarvan zij lid zijn. Door middel van zo’n vignet is het meteen duidelijk hoe duurzaam de bloemen geteeld zijn. Ondertussen bestaan er verschillende vignetten. In dit blogartikel leg ik uit wat ze betekenen en waar je ze aan kunt herkennen.

5 oktober 2018 – Door Surayah de Visser

Duurzame bloemen en tuinkassen

Bloementeelt en de milieuaspecten

De sierteeltsector is dus relatief vervuilend. Zo is het schuldig aan veel waterverspilling en -vervuiling. Ook worden er nog steeds allerlei milieuvervuilende pesticiden gebruikt om de gewassen te beschermen tegen ziekten en plagen. Vooral in het buitenland komt dit nog veel voor. De reden hiervoor is dat de regels omtrent milieu en veiligheid daar minder strikt zijn. Verder kost het enorm veel energie om bloemen te telen in kassen. Om je een idee te geven: de Nederlandse tuinbouwindustrie is verantwoordelijk voor 10% van het totale landelijke energieverbruik. Ook wordt er ontzettend veel plastic verbruikt om alle bloemen in te verpakken. Zo kan één bos rozen tijdens de reis van teler naar consument wel drie verschillende plastic hoezen gekregen hebben.

Bloementeelt en de sociale aspecten

Afgezien van de milieuvervuilende aspecten kunnen duurzame bloemen ook bijdragen aan betere arbeidsomstandigheden. Veel bloemen worden namelijk geteeld in het buitenland omdat het daar goedkoper is. Zo is Afrika een populair continent om bijvoorbeeld rozen te kweken. Hier is discriminatie en kinderarbeid nog altijd aan de orde van de dag. Bovendien zijn veiligheid en goede arbeidsvoorwaarden slecht of niet bestaand. Het is geen zeldzaam gezicht om een werknemer in de hitte te zien werken, die zonder gasmasker planten met pesticiden bespuit. En dat voor een hongerloontje.

Duurzame bloemen & kinderarbeid

Aan welke keurmerken kan ik duurzame bloemen herkennen?

1. Het MPS-keurmerk

MPS staat voor Milieu Project Sierteelt. Dit is een organisatie die in 1993 in het leven is geroepen. Het doel van MPS is om tuinbouwondernemers te faciliteren die met respect voor mens en natuur duurzame bloemen willen telen. Het MPS-keurmerk is een manier om duurzame bloemen transparant te maken, te meten en te bewijzen. Wanneer kwekers een MPS-certificaat behalen mogen ze het bijbehorende vignet met persoonlijke code aan de consument meegeven. Vaak worden deze vignetten met code op de hoezen afgedrukt van een bos bloemen. Deze code kan jij vervolgens opzoeken op de site www.volgjebloemofplant.nl. Hier kun je zien hoe duurzaam de bloemen zijn. Er zijn vijf verschillende MPS-certificaten te behalen met elk hun eigen karakteristieke vignet:

Alliumveld

MPS Florimark Production

Wanneer een kweker alle vier de MPS-certificaten behaald heeft mag hij zich opgeven voor het MPS Florimark Production label. Met dit vignet kan een kweker aantonen dat zijn bloemen aan de strengste eisen voldoen op de volgende vier vlakken:

  1. Duurzaamheid
  2. Veiligheid
  3. Arbeidsvoorwaarden
  4. Kwaliteit

Bovendien voldoen bloemen met dit vignet aan de voorwaarden van de internationale organisatie Floriculture Sustainability Initiative (FSI). Het is hun wens dat in 2020 90% van alle bloemen duurzaam geproduceerd zijn.

MPS Florimark Production
tulpenveld

2. Het Rainforest Alliance keurmerk

Het Rainforest Alliance keurmerk houdt eigenlijk hetzelfde in als het MPS-keurmerk. Het enige verschil is dat Rainforest Alliance zich vooral richt op telers in Zuid-Amerika. Hierbij spelen biodiversiteit, natuurbehoud, sociale en economische aspecten een grote rol. In Zuid-Amerika worden er veel bossen gekapt om ruimte vrij te maken voor teelgrond. Rainforest Alliance houdt zich daarom ook bezig met duurzame houtkap. Zij zijn dan ook een van de oprichters van het FSC-keurmerk.

Duurzame bloemen: Rainforest Alliance

3. Het EKO-keurmerk

De meest duurzame bloemen zijn de zogenaamde EKO-bloemen. Deze bloemen zijn onderhevig aan de strenge eisen van SKAL. Voor het telen van deze bloemen mogen bijvoorbeeld alleen toegestane natuurlijke meststoffen en biologische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden. Daarom worden EKO-bloemen ook wel biologische bloemen genoemd.

Duurzame bloemen: EKO-bloemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *