fbpx

Waarom je beter geen geverfde bloemen kunt kopen

Nu de kerst weer nadert zie je het steeds meer: boeketten waarin besneeuwde, beglitterde, gewaxte en geverfde bloemen zijn verwerkt. En eerlijk is eerlijk: het kan ook prachtig staan. Toch zijn er een aantal redenen om geen boeketten met geverfde bloemen te kopen. In dit artikel lichten we er vier uit.

1. Slecht voor de gezondheid

Geverfde bloemen kunnen zeer slecht voor de gezondheid zijn. Vooral geverfde asparagus en bloemen met glitters kunnen leiden tot lichamelijke klachten.

Waarom?
Asparagus is een veelgebruikte geverfde groensoort in boeketten rond de kerst. Helaas kan dit prachtige groen wel ontzettend uitvallen. Dit heeft een bijkomend nadeel, aangezien de lichte verfdeeltjes hierdoor van het groen afkomen en de ruimte vervuilen. Deze lichte deeltjes blijven aan je kleding en meubilair plakken, maar kunnen ook ingeademd worden als ze door de lucht zweven.

Kerstboeket met geverfde asparagus

Verder kunnen geverfde bloemen sporen achterlaten op de huid. Ook dit kan schadelijk zijn. Afhankelijk van het soort verf dat gebruikt is, kan dit de huid irriteren.

2. Vervuild water

In de meeste gevallen is de verf op de bloemen gespoten. Maar er is nog een manier om bloemen te verven: door ze gekleurd water op te laten nemen. Misschien herken je dit nog wel van een oude biologieles. Je weet wel, het experiment met de anjers? Er zijn meerdere bloemensoorten die op deze manier geverfd kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn rozen en tulpen.

Geverfde tulpen
Regenboogroos

Misschien heb je wel eens zo’n mooie regenboogroos gezien. Dit krijgen ze voor elkaar door de steel in de lengte in meerdere delen te snijden. Elk deel wordt dan in een apart bakje met gekleurd water gezet, waardoor het regenboogeffect ontstaat. Uiteindelijk zal het geverfde water ergens naartoe moeten. In de meeste gevallen wordt dit linea recta in een afvoerputje gedeponeerd.

Ook als de bloemen bespoten zijn kan het materiaal in het water terechtkomen. De verf, sneeuw, wax of glitters kunnen van de bloemen loslaten en vallen in het bloemwater, wat weer door de gootsteen wordt gegooid.

3. Vrijkomende chemicaliën

Een bijkomend dilemma is de afvalverwerking van geverfde bloemen. Want in elke bak gooi je ze? De groene of de grijze? Of toch misschien bij het chemisch afval? Je zult begrijpen dat de meeste mensen niet de moeite nemen om geverfde bloemen naar een chemisch afvalstation te brengen. En als we heel eerlijk zijn kunnen we ze dat ook niet kwalijk nemen. Maar waar laat je ze dan? Want als je ze in de groene bak gooit komen er uiteindelijk chemicaliën in de grond terecht. Doe je ze in de grijze bak, dan zullen deze chemicaliën vrijkomen tijdens de verbranding.

Kerstboeket met besneeuwde bloemen

4. Het geeft een bende in huis

Dit is misschien een minder urgente reden dan de vorigen, maar voor sommige mensen net zo belangrijk. Al dat geverfde materiaal kan een hoop troep achterlaten. Niet alleen op je kleding, maar ook in huis. Wees niet verbaast als je een half jaar later nog steeds glitters van de kerst tegenkomt!

Niet overtuigd?

Kun je het toch niet laten om geverfde bloemen te kopen? Ga dan voor houdbare materialen, zoals dennenappels, takken en gedroogde bloemen. Doordat ze houdbaar zijn kun je ze jarenlang bewaren. Verwerk ze volgend jaar bijvoorbeeld in een kerststukje! Op deze manier zullen er minder geverfde bloemen in de groene bak belanden. Mocht je nog vragen hebben over geverfde bloemen, laat dan een reactie achter op deze post. We zullen je vraag zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.

Kerstboeketten van Sue’ Botanica

Als duurzame bloemist verwerken wij geen geverfde, beglitterde, gewaxte of besneeuwde bloemen en takken in onze kerstboeketten. Ook op veel andere gebieden zijn wij actief op het gebied van duurzaamheid. Benieuwd waar wij nog meer mee bezig zijn? Lees dan ons duurzaamheidsbeleid.

rood kerstboeket sfeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *