fbpx

De oorsprong van de tulp – Deel 1

Alhoewel veel mensen denken dat de tulp oorspronkelijk uit Nederland komt is niets minder waar; hij is namelijk van Turkse bodem. Voor de roots van deze vrolijke vroegbloeier  moeten we terug naar het jaar 1000 n. C., waar we hem voor het eerst tegenkomen in de hoogvlakten van het Perzische rijk, nu Mongolië geheten. Dit gebied staat bekend om zijn lange, strenge winters; omstandigheden die ideaal zijn voor de tulp.

De eerste gekruiste soorten zijn ontstaan door de inheemse tulpen te verzamelen en in tuinen te planten. Toen al letten ze op de grootte van de bloem en groeikracht. Het is niet helemaal zeker hoe de tulp in het hedendaagse Turkije is gekomen, aangezien er tot nu toe geen oude teksten gevonden zijn waarin hij genoemd wordt. Historici gaan ervan uit dat de Seltsjoeken (een tak van de Oghuz-Turken, die oorspronkelijk uit Centraal-Azië kwamen) tijdens hun migratie naar Anatolië (een groot deel van hedendaags Turkije) de tulp met hun meegebracht hebben.

Perzische rijk 500 voor Christus

Tijdens de opkomst van het Ottomaanse rijk (1299-1922) ging men steeds meer tulpensoorten telen. De tulp werd zo populair onder de elite, dat er – net zoals in 17e-eeuws Nederland – een grote hype rondom de bloem ontstond die ook wel bekend staat als de Tulpenperiode (1718-1730). Tijdens deze periode kon men de tulp overal terugvinden: tapijten, schilderijen, kleding, maar ook in hoftuinen. Er werden door de sultans zelfs feesten georganiseerd om de bloeitijd van deze bloem te vieren. De tulp stond symbolisch voor (de) adel en het bevoorrecht zijn. Het was dan ook niet vreemd dat de elite de bloem in hun tulband droegen. Men kan nu nog steeds restanten  van de Tulpenperiode terugvinden. Een mooi voorbeeld hiervan is de afbeelding van een tulp op de zijkant van de vliegtuigen van Turkish Airlines.

Turks tulpen mozaik

Het oorspronkelijke Turkse woord voor tulp is ‘lale’, maar meestal noemden zij de bloem ‘tulipan’, omdat zij deze bloem altijd in hun tulband droegen toentertijd. Met de wetenschappelijke naam als Tulipa is het niet moeilijk te bedenken hoe wij aan onze Nederlandse naam voor de bloem zijn gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *